Student Hostel at United College, CUHK
香港中文大學聯合宿舍樓
11
12
13
14
15
16
17
18
Our design intent is to harmonize the new hostel within the quadrangle clusters in order to embrace the central landscape with continuous public interface. The design blends in with the perimeter blocks, embraces the central lawn and emphasize the iconic quality of the central library. We also provide a central view corridor along the UC mall axis towards the distant view and provide new pedestrian connection with the main campus. The understated building massing and fa?ade unify with the  Tsang Shiu Tim Building & Si Yuan Amenities Centre to encircle the serene courtyard.
  • Unifying Skyline
The proposed building appears as an extension of existing context and form a coherent skyline with United College viewed from Central Campus.The building height is suggested to align with the the Tsang Shiu Tim Building to create a continuity of the horizontal massing from the central campus perspective.
  • Encircling the Nature
The courtyard is defined by rows of colonnade space. It provides a layer of covered circulation and common area around the perimeter of the open court. 
Design a covered veranda space around the building edges to provide a weather protected pedestrian experience around the UC Lawn.
Green roof and landscape terraces may be explored to increase the extent of greenery and to blend the development with the surrounding for improving the visual quality to the neighborhoods. Green terrace courtyard continue the tranquility of UC Lawn to introduce a pleasant landscape outdoor space for the users. 
  • Sunken Communal Courtyard
A new communal garden anchors at the end of the UC Mall axis provides a covered arrival courtyard for outdoor events.
The covered communal sunken courtyard is naturally shaded by the building block and naturally ventilated to maintain wind corridor for the UC Lawn.
Natural cross ventilation is a desirable device for maintaining environmental comfort for the residents without energy consumption. Corridor and lift lobby are designed with opening and to ensure cross ventilation.
  • Vertical Community Hub
Multi-purpose Hall is semi sunken to reduce its massing impact to the existing context. It is directly connected to the sunken plaza to create a seamless indoor outdoor connection. Shared and public facilities organized around the central sunken court to create a focal point for the local community. Reading room, computer room and fitness center are organized around a continuous public route and platform to maximized interaction.
  • Unifying Facade
 
Modular fa?ade language to create harmonious dialogue with existing building. The tone and material adopted will echo with the existing cluster. An understated fa?ade modular create strong architectural statement all together with the existing cluster, yet not to override the library as central landmark.
Fa?ade module is carefully designed to conceal the AC unit and operable windows to keep a neat and unifying fa?ade. 
 
設計之初,我們思考如何將新建宿舍樓在一個已存在的建筑群里形成一個相適應的共存關系,創造一個能與自然交融、 蘊含更多可能且開放連續的建筑空間。故此,設計延續了原有基地的建筑肌理,根據學校宿舍的功能需求,在注重建筑形態及外部空間的塑造與校區融合的基礎上,以圖書館為固定標志性建筑,遵循軸向平面上方向感的設計原則,保留一條通往聯合書院大道遠處景觀的視覺走廊,并通過和諧的尺度及相似高度的建筑形態和圖書館、曾肇添樓、思源館以集群的形式圍繞中央庭院進行串聯圍合展開對話。
  • 統一的天際線
 作為現有建筑集群的延伸,新建宿舍樓通過打破南翼和西翼的體量,在與曾肇添樓建筑高度保持一致的同時順沿聯合書院大道軸線,創造出一個面向遠處的框架景觀。整個建筑不僅從校園中心的角度創造了水平體量的連續性,還與聯合書院建筑群形成一個連貫的天際線和友好的城市建筑界面。
  • 與自然融合的建筑
圍繞建筑邊緣設計的柱廊空間,是原圖書館柱廊建筑架構形式的一種延續與提升,在為聯合書院草坪提供一個受天氣保護的步行體驗的同時將中央院落界面引入建筑空間,自然景觀的的滲透弱化了建筑空間與周圍環境的界線,營造出圍而不隔、自然流通、活躍而豐富的建筑內外生態系統。
考慮到如何讓新建筑與環境更加親密,我們以層疊退臺、綠色露臺的設計方式,達成一種建筑內外空間景觀的連續。虛實相間的木色公區格柵形態,保證了建筑空間的滲透性與連通性。身處舒適的建筑內,與遠山自然景的視線交流的同時也體現了人與自然和諧共處的建筑設計思想。
  • 下沉的公共庭院 
通過藝術雕塑穿插其中的有遮蔽的下沉景觀庭院,作為校區新的公共樞紐位于聯合書院大道軸線的末端,在這個自然流通且無能源設備損耗的風廊場所,師生們可在景觀與建筑之間毫無阻礙的出入,進行單純的放松、閱讀或各種簡單的主題文化社交活動。急車輛通道及泊車場則自然隱匿在建筑體塊背側較低的地面,在具備建筑入口廣場的功能的同時也減少了行車對聯合書院草地的干擾。
  • 垂直社區中心
為減少建筑對現有環境的體量影響,讓建筑的尺度更加親切舒適,我們將多功能廳設計為半下沉的形態,它與下沉廣場直接相連,創造出室內外的無縫連接。共享的公共設施以開放的規劃和多層次的方式組織起來,通過置入的閱覽室、電腦室、健身中心圍繞連續的公共路線和平臺組織,為舍區創造一個充滿活力的多元化互動公共空間場所。
  • 和諧而統一的建筑立面
在不凌駕于圖書館中心地標的基礎上,我們以模塊化的立面語言與現有建筑展開和諧對話,并通過色調和材料的統一與建筑集群相呼應,創造出強烈的建筑風格。極簡潔的建筑形體線條融合著光與影的變換,隱藏式空調單元及可操作的窗戶的精心設計,也使建筑形態更具整體性。
 
 
Related projects /